Mobile

Viber

Telegram

Messenger

Зв'язатися з нами
Закрити
Порівняння
Обране
0
Кошик

Великодній рушник та його історія

Якщо ви ретельно дотримуєтеся традицій, то знаєте, як важливо приділити увагу саме великодньому рушнику. Адже з давніх-давен вишиті рушники були символом нашої землі. Навіть хліб, як символ Бога, завжди клали саме на них, а не на непокриту поверхню Те саме стосується і паски. 

Традиційні великодні рушники вишивали спеціально до свята. Майстрині завжди розпочинали роботу з молитви та у гарному настрої. Більш того, роботу починали в четвер та після посту. Все це важливо для правильної енергетики виробу. 

Для рушників обирали найкращі матеріали – від вибіленого полотна до шовкових та шерстяних ниток. Навіть голки для вишивки ретельно берегли. Тож це був справжній ритуал. А от розміри могли бути будь-якими. В середньому, ширина сягала до 30 см, а довжина – до 70 см. Існує також повір’я, що всі заміри мають рівно ділитися на сім. 

Раніше майстрині самі планували схеми для вишивки. Хоча зараз ви можете обрати одну з готових у нашому інтернет магазині «Вечорниці». Символи також мають бути великодніми. Це паски, гілки верби, хрести, ангели, крашанки, тощо. Також вишивали квіти. Причому зворотня сторона обов’язково мала бути такою ж охайною, як лицьова. Тож важлива техніка виконання. 

До речі, сама нитка – символ нескінченності життя. Тож переплетені із любов’ю і турботою, вони завжди були потужним оберегом. Саме тому раніше полотно для рушника ніколи не різали, щоб не обірвати цю нескінченність. Його обережно розривали руками. Краї прикрашали бахромою, мереживом, китицями, тощо. 

Яким має бути великодній рушник

Якщо ви обираєте готовий великодній рушник чи схему, зверніть увагу на такі деталі:

  • Тканина обов’язково та безальтернативно має бути натуральною. В ідеалі – домоткане полотно, хоча льон та бавовна теж підходять.
  • Рушник дуже рідко вишивають іншими техніками, окрім хрестика. Навіть коли це машинна вишивка. Із точки зору традицій не радимо набивні рушники.
  • Великодні рушники завжди тематичні – із відповідними візерунками, літерами «ХВ», тощо. Можуть буть зображення паски, писанок та свічок.
  • Малюнок завжди зміщений відносно центру та займає менше чверті полотна. За традицією вважається, що все інше – місце Бога. 

Кольори та символи великоднього рушника

Переважно використовували хрестик та червоні і чорні кольори. Перший – колір потойбічного світу, а другий – життя и захисту. Чудовий символ! Проте все частіше використовують і яскраві барвисті нитки, на кшталт жовтих, блакитних чи зелених. 

Жовтий колір символізує небесний вогонь, що означає Божественну мудрість. Зелений – колір весни, молодості та життя. А синій – очищення та душевної рівноваги. 

Крашанки та писанки символізують вічне життя та відродження. Паска – символ родючості та зміни часів. Палаючі свічки – очищення та чистотоа помислів. Окрім того, часто використовують зображення квочок, кроликів, тощо. Це більш сучасне рішення, проте його вже також можна назвати вічним та традиційним. 

Коментарі

Поки немає коментарів

Написати коментар