Mobile

Viber

Telegram

Messenger

Зв'язатися з нами
Закрити
Порівняння
Обране
0
Кошик

Що таке гобелен?

Фактично, гобелен – це безворсовий килим із малюнком, витканий вручну перехресним переплетенням ниток. Проте насправді це куди більш цікаве та витончене мистецтво.

Ще не так давно гобелени сприймалися як невід'ємна частина інтер'єру палаців. Сьогодні традиційний і оновлений гобелен, перш за все, є модним і актуальним елементом оформлення інтер'єру. У тій самій старовинній техніці виконують подушки, чохли для меблів, покривала, різні аксесуари, подушки тощо. 

Історія мистецтва гобелену

Саме слово «гобелен» виникло у Франції в 17 столітті: саме там відкрилася королівська мануфактура братів Гобеленів. З цієї ж причини вироби паризької мануфактури стали називатися за ім’ям майстрів, що їх виготовляли. А виткана по кутах або в центрі у верхнього краю королівська лілія була їх фірмовим підписом. У той час гобелени ткали з кольорових шовкових і вовняних ниток окремими смугами, які згодом зшивалися. Виготовлення одного гобелена займало кілька місяців, і часом над ним працювали близько десяти осіб. 

Гобелени були в Європі протягом багатьох століть. Появу цього мистецтва можна пов'язати з розквітом лицарства, що співпало з прагненням надати оселям затишний вигляд. В замках килими не завжди вкладалися лише на підлогу. Їх разом із гобеленами вішали на стіни не лише через дорожнечу і цінність авторських виробів, а й для того, щоб захиститися від холоду та протягів кам'яних будівель. Але з часом функціональність відійшла на другий план, і гобелени стали прирівнювати до творів мистецтва. 

Техніка виконання гобеленів

Гобелени завжди ткали вручну. Довгий час використовувалися лише шерстяні нитки, бо вони були найдоступніші та найпростіші в роботі. Згодом іноді почали з’являтися шовкові вироби. Для ниток плетіння також використовували шерсть, але тоншу. Від неї на потрібна така міцність, зате вона чудово фарбується. Вважалося, чим більша щільність – тим тонша робота. Вишукані витвори мистецтва мали спочатку по 5-6, а згодом – по 10-16 ниток на сантиметр. Спочатку ткачі працювали на рамах із натягнутими нитками основи, а згодом з’явилися верстати різного розміру та висоти.

Сюжети класичних гобеленів

Основними сюжетами були сцени з життя королівської сім'ї та вищої знаті, важливі історичні події., тощо Пізніше зображувалися сцени з повсякденного життя, на кшталт збору фруктів або прядіння вовни. Особливої популярності набули сцени полювання, а також серії гобеленів на абстрактні теми – пори року, 12 місяців, тощо. 

Поступово на декоративних виробах почали створювати квіти, натюрморти та архітектуру. Для того щоб оцінити гобелен, його потрібно не тільки побачити, а й доторкнутися до його шорсткої фактури. Тільки тоді є можливість відчути настрій і зрозуміти задум художника. 

Сучасні гобелени

Сучасні гобелени бувають або зі 100% бавовни, або з невеликим домішком синтетики для додання фарбам більшої стійкості. Зазвичай гобелени проходять спеціальну обробку, що перешкоджає швидкому забрудненню поверхні. Крім того, вони мають антистатичний ефект.

Тематика сучасних гобеленів різноманітна: декоративні квіти, натюрморти, тварини, епізоди історичних подій, класичні сюжети, собори і церкви, пейзажі. Де б ви не вирішили повісити гобелени, і що б не було на них зображено – вони, перш за все, будуть відображати ваш настрій, показувати ваш стиль і створювати ваше власне бачення затишку.

Коментарі

Поки немає коментарів

Написати коментар