Mobile

Viber

Telegram

Messenger

Зв'язатися з нами
Закрити
Порівняння
Обране
0
Кошик

Що символізують кольори візерунків на вишивці?

Історія народної вишивки в Україні сягає корінням в глибину століть. На щастя, вишивка і зараз не втрачає своєї популярності. Все більше молоді звертається до національного орнаменту, відомі дизайнери використовують їх на своїх показах мод, тощо. Однак не всі знають, що не лише вибір візерунків потрібно ретельно продумувати. Те ж саме стосується і кольорів. І саме про них ми хочемо розповісти цього разу.

  1. Чорний колір символізує землю, а земля – це годувальниця, багатство і благополуччя. Він також вказує на глибину Божественної Таємниці. Наприклад, ченці носять чорне на знак повного зречення від усього мирського, відсторонення від світу, намірів заглибитися у вивчення божественного, причаститися до нього. У деяких регіонах України чорним вишиваються навіть весільні сорочки.   
  2. Червоний означає радість, пристрасть, любов і життєлюбність. Червоний займає перше місце в палітрі кольорів. Це колір активності, динаміки, колір, що збуджує та бадьорить. Це втілення життя, тож його наділяють властивостями оберега. Також це символ стихії вогню, він захищає і зігріває. На весільних рушниках він вказує на нерозривні зв'язки в сім'ї, кровні зв'язки. Цей колір мають всі символи, чия сила спрямована на зміцнення сім'ї та формування її щасливого життя.  
  3. Білий переважно використовується для вишивання мережок. Білий колір – це джерело чистоти, непорочності, святості. Раніше його настільки цінували, що навіть обручки робили зі срібла. Також білий колір радості і світлих подій, тому вишиванки в таких тонах вважаються святковими.
  4. Жовтий колір легкий і зігріваючий, він ототожнюється з сонцем, яскравим і теплим. А от жовто-гарячий має дещо інше значення. Він символізує багатство, золото, пшеницю і мед. Яскравий жовтий створює ефект золотого блиску, багатства вишивки, її благородства. Він несе в собі надію, прагнення до щастя, радості. Також це колір розрядки напруги, зняття стресу, колір, який символізує досягнення поставленої мети. 
  5. Зелений – колір природи та рослин, що є символом весни і молодості. Зелений існує на межі сонячного неба та синьої води. Активний збудливий жовтий і заспокійливий гармонійний синій нейтралізують один одного і доповнюють у зеленому кольорі. Зелений – це задоволення, спокій, витримка, пробудження, колір життя, молодості, розвитку і сили.
  6. Синій колір є символом стихії води, жіночої енергії, сили, протилежній чоловічій стихії вогню. Поєднання червоного і синього виражає єдність і суперечку двох сил, двох стихій. Синій колір говорить про прагнення до нескінченності. Він дає напрямок, але не дає кінцевої точки. 

Це основні найпопулярніші кольори, що використовуються для візерунків у вишивці. Хоча зараз їх розмаїття навіть більше, і за бажанням ви можете обирати будь-які відтінки. За потреби наші консультанти допоможуть визначитися із гармонійними поєднаннями або підібрати потрібні вам номери ниток. Для цього звертайтеся до нас до інтернет-магазину «Вечорниці».

Коментарі

Поки немає коментарів

Написати коментар