Mobile

Viber

Telegram

Messenger

Зв'язатися з нами
Закрити
Порівняння
Обране
0
Кошик

Особливості ниток муліне

Найпопулярніший матеріал для ручної вишивки – різнокольорові нитки муліне. З їх допомогою створюють чудові картини, прикрашають орнаментом одяг, вишивають сувеніри та обереги. В залежності від типу ниток для вишивання, одна і та ж схема може мати абсолютно різний вигляд.

Наприкінці вісімнадцятого століття підприємець із Франції Д. Долфус вперше провів мерсеризацію ниток, тобто обробив їх лугом. В результаті вийшла гладка та шовковиста бавовняна пряжа з легким блиском, яка легко фарбувалася. Він вирішив переробити виробництво на випуск нового матеріалу. Тож у 1800 році підприємство Долфуса стало займатися виключно виготовленням ниток для вишивання і отримало назву DMC (Dollfus-Mieg & Compagnie), яке збереглося донині. Назва moulinet в перекладі з французької означає «вишивальний шовк» або «рибальська котушка».

Ми у «Вечорницях» знаємо про муліне все та вже прагнемо поділитися!

Різновиди ниток муліне 

До складу ниток муліне входять як натуральні так і синтетичні волокна – бавовняні, шовкові, акрилові, віскозні, тощо. 

  • Бавовняні. Найпопулярніші нитки, що складаються зі 100% бавовни.
  • Вовняні. Відповідно, складаються із вовни. В основному використовуються для вишивки картин, гобеленів, подушок, прикрас для інтер’єру. 
  • Льняні. Чудово виглядають при вишиванні хрестом на лляній канві або тканині. 
  • Сатинові. Складаються з віскози і надають роботі шовкового сяйва.
  • Меланж. Колір плавно перетікає від більш світлого до більш темного. При вишивці за допомогою меланжевих ниток можна досягти приголомшливих ефектів.
  • Мультиколор. Нитка муліне, в якій змішані кілька відтінків. Кольори можуть схожими чи зовсім різними.
  • Нитки з ефектами. Це металік, нитки, що світяться, мерсеризовані та мохерові нитки, тощо.

Вибір відтінку муліне

Щоб визначити, який відтінок вибрати, користуються картою кольорів. У кожного виробника вона своя, тому номери відтінків можуть не збігатися. Тож краще завжди купувати нитки в необхідній кількості, брати одного виробника для однієї роботи та порівнювати кольори із зразком. Відтінок повинен бути яскравим і рівномірним, сама нитка – гладкою, міцною, без пошкоджень і дефектів. 

Чи линяють нитки муліне? 

Щоб перевірити, чи линяють нитки, потрібно намочити їх гарячою водою та міцно притиснути до білого матеріалу і потерти його. Якщо залишається кольоровий слід – муліне краще не використовувати. У магазині для тесту можна використати вологу серветку чи хустинку.

Як розрахувати кількість ниток для вишивки?

Щоб розрахувати, скільки муліне потрібно для вишивки, беруть невеликий шматочок канви з того полотна, на якому буде створюватися майбутній візерунок. Відрізають метр нитки з припусками вузлики і хвостики, та виділяють дві нитки. 

Відрізають метр нитки (плюс 10 см на вузлики і хвостики). Від пасма відділяють дві нитки. На канві визначають квадрат 10 х 10 хрестиків і зашивають його повним хрестом. Щоб розрахувати остаточну витрату ниток, визначають кількість хрестиків, вишитих одним метром. Окрім того, зараз вже можна знайти онлайн-калькулятори для розрахунку кількості ниток за типом канви та виробником.

Зберігання муліне

Нитки для вишивання варто зберігати окремо, подалі від вологи.  Різні типи ниток краще не змішувати. Поліестерові, бавовняні, металізовані та інші різновиди муліне зберігають в окремих контейнерах. На них можна прикріпити стікери з номерами, щоб швидше знаходити необхідне.

Зручно зберігати муліне в невеликих пакетиках, на котушках з пластику чи картону, в спеціальних контейнерах, пластикових файлах, чи зрештою просто клубками.

Коментарі

Поки немає коментарів

Написати коментар