Mobile

Viber

Telegram

Messenger

Зв'язатися з нами
Закрити
Порівняння
Обране
0
Кошик

Найдорожчі тканини світу

Текстильні вироби були актуальними завжди, і завжди з’являлися нові і нові тканини, які навчалася створювати людина. Деякі з них одразу були простими і доступними, а інші залишаються коштовними і досі. 

Ціна тканини залежить від технології її виробництва і складу. Тож, дорожче за все обійдуться:

  1. Вікунья  –  надзвичайно м'яка, легка і тепла з вовни однойменних тварин з родини верблюдових.  Це єдиний представник свого роду, що живе тільки в Південній Америці і Альпах. Їх неможливо приручити. В рік з однієї тварини можна отримати лише до 0,5 кг вовни. Саме тому вартість костюма з вікунії може доходити до 75 тисяч доларів. 
  2. Кашемір отримують із вовни кіз. Тканина відома вже безліч років, а її ціна набагато доступніша за попередню. Проте, порівняно з бавовною чи синтетикою, кашемірові речі значно розкішніші. Водночас вони дуже довговічні, хоча й потребують делікатного догляду. 
  3. Шовк відомий вже тисячі років. Найдорожчий шовк отримують з тутового шовкопряда. Це найм’якіша і найприємніша на дотик тканина. З шовку шиють не тільки одяг, але і постільні приналежності. 
  4. Шерсть теж існує уже кілька тисячоліть. Є сотні її різновидів, як повністю натуральних, так і з синтетичними волокнами. Шерсть надзвичайно тепла за рахунок того, що між волокнами є повітряні порожнини. Ціна залежить від виду шерсті. 
  5. Льон – напевно, найдорожча тканина серед більш повсякденних. Вона легка, міцна, швидко висушується, але сильно мнеться. Ціна обумовлена технологією виробництва. З льону традиційно роблять сорочки, штани та інший одяг, рідше рушники та постільні приналежності.

Найдорожча бавовна світу 

Дивовижно, але звична бавовна теж і досі може бути надзвичайно дорогою. Це єгипетська бавовна. Її історія появи йде корінням в Південну Америку, звідки завезли насіння барбадоського острівного бавовнику, схрестивши в подальшому зі звичайним місцевим. В інших країнах через відмінності клімату і грунту отримати таке ж довге волокно і якість довгий час не вдавалося. Промислове виробництво було освоєно у 18 столітті, але і сьогодні на його частку припадає не більше 4% світового обсягу виробництва бавовни.

Найцінніші сорти довговолокнистої бавовни єгипетського виробництва: Мако і Гіза. Саме з бавовни мако виробляють розкішний швейцарський сатин або мако – сатин для елітної постільної білизни. Сорти Піма і Супіма стали результатом зусиль по вирощуванню єгипетської бавовни в Північній Америці на початку 20 століття. Сорт Супіма (чи супер – Піма), виділений в середині 20 століття, вважається найбільш елітним і дорогим  –  за рахунок особливої ​​гладкості волокна тканина виходить розкішно тонкою і шовковистою.

Найдорожчий шовк світу 

Павучий шовк досі коштує мільйони доларів. Тканину з павутини виробляли в Китаї ще в дуже давні часи. Звичайно, такі дорогі речі могли собі дозволити тільки дуже заможні люди, оскільки для виготовлення навіть невеликого відрізу павукової тканини потрібні були величезні витрати. 

У 2005 році Ніколас Гудлі і Саймон Пірс зайнялися виготовленням шовку з нитки павуків – кругопрядов на Мадагаскарі. Першим справжнім витвором мистецтва стала золота скатертина з павукового шовку, оздоблена національним орнаментом. Варто зауважити, що її чарівний відтінок цілком природній. Полотно 3,4х1,2 м обійшлося у 0,5 мільйонів доларів та 5 років життя. Була використана павутина мільйона павуків. Найкращу тканину для вишивання ви знайдете тут.

Коментарі

Поки немає коментарів

Написати коментар