Mobile

Viber

Telegram

Messenger

Зв'язатися з нами
Закрити
Порівняння
Обране
0
Кошик

Найдавніші згадки про вишиванку

Українська вишиванка має надзвичайно довгу та славну історію. Заглядаючи у минуле, зараз можна скласти лиш приблизну картину її долі, адже численні свідоцтва, напевне, просто не збереглися. Проте ми спробуємо відтворити події.

Вишиванки скіфів 

Перші згадки про вишиванки датуються 6 століттям, коли на території України жили скіфи. Їх одяг був дуже простим. Вони носили довгі сорочки, вузькі штани та двобортні куртки без коміра. Було кілька видів головних уборів – ковпаки із загостреними верхівками, м’які ковпаки та шкіряні пов’язки. Більш різноманітним було ритуальне вбрання. Тут вже відрізнялися форми, оздоблення та прикраси. Окрім того, скіфи носили золоті прикраси, браслети, підвіски, тощо. 

Одяг часто прикрашали широкою вишивкою на грудях. Цьому є археологічні підтвердження. Зокрема, металеві та бронзові фігурки людей в ритуальному одязі, прикрашеному вишивкою. Вони були знайдені у Черкаській області та на Полтавщині. 

Скіфські орнаменти були дуже символічними. Дослідники мають здогади щодо значень деяких з них. Наприклад, олень був символом всього скіфського народу, змія – родючості, лоза – життя, колесо – сонячної енергії, сонце – владу та життєву силу, лабіринт – світ та всесвіт, свастика – благополуччя. Деякі з них у спрощених формах вгадуються і на візерунках вишиванок.

Вишиванки Київської Русі

Наступний важливий етап розвитку вишиванок – період Київської Русі. У 10-12 століттях вишиванки стають обов’язковим атрибутом побуту, а символіка стрімко розвивається то розростається. Поступово виокремлюються та вже більш свідомо переплітаються сюжетні та орнаментальні мотиви.

Важливо відмітити, що основні символи не змінюються віками. Адже навіть зараз ми в більшості випадків зможемо здогадатися, що значить той чи інший малюнок – це наш культурний код. 

Все частіше вишиті візерунки приховують цілі історії. Сімейні сорочки можуть водночас розказати про рід та призначені його оберігати. До речі, довгий час вишивку наносили лише на ті частини одягу, що безпосередньо прилягали до тіла. Тому візерунків було менше: у чоловіків переважно по коміру та по рукавам, а у жінок ще по низу спідниці. 

Вишиванки князів та вельмож

Розкішні вишиванки знаті варто розглядати окремо. Популярним стало шиття золотими та срібними нитками, що, звісно було доступно лише обраним. Такий одяг носили князі, вельможі та священнослужителі. А вишитими візерунками розшивалося убранство храмів та княжих палаців. Звичайні люди використовували прості чорні та червоні нитки.

Київські князі дуже полюбили вишиті речі та всіляко підтримували традиції. Сестра Володимира Мономаха Анна у 11 столітті навіть відкрила при монастирі власну школи для майбутніх майстринь. Крім того, згадки про вишиванки є навіть у «Слові о полку Ігоревім». А також в Іпатіївському літописі.

Вишиванки Запорізької Січі

Ще один важливий етап, який варто згадати, говорячи про історію вишиванок – Запорізька Січ. Вишиті сорочки були оберегом для козаків під час бойових дій та військових походів. Вважалося, що вони здатні навіть зцілювати рани та врятувати від смерті. Зрештою, це була згадка про затишний дім та близьких людей, важливий зв'язок із рідною землею у непрості часи. Таким чином саме за часів Гетьманщини остаточно сформувався цілісний український національний костюм у тому вигляді, що ми знаємо його зараз. І вишиванка із побутової речі чи прикраси остаточно стала символом нації.

Коментарі

Поки немає коментарів

Написати коментар