Mobile

Viber

Telegram

Messenger

Зв'язатися з нами
Закрити
Порівняння
Обране
0
Кошик

Бавовняна пряжа: плюси і мінуси

Бавовняна пряжа дуже популярна серед в'язальниць. З неї можна в'язати речі на всі сезони – від літніх топів і суконь до зимових шкарпеток, кардиганів чи шапок. Це цілком дихаючий матеріал, який зручно носити на голе тіло. 

Окрім того, бавовну легко фарбувати, що забезпечує різноманітну гаму кольорів. Ви обов'язково знайдете відтінок бавовни, який буде відповідати вашим бажанням. Ще з бавовняних ниток можна в’язати різні аксесуари, на кшталт літніх сумок. Для будинку з них роблять скатертини, серветки, пледи і килимки.

Також бавовна – міцний, довговічний і придатний для машинного прання матеріал. Полотно лише стає м’якішим з часом. Бавовняна пряжа має рослинне походження, вона гіпоалергенна і прекрасно пропускає повітря. 

Завдяки гігроскопічності бавовняні речі вбирають зайву вологу тіла, сприяючи терморегуляції. Одяг з бавовняної пряжі легкий і комфортний. Він не втрачає форму при правильному догляді. 

Різновиди бавовняної пряжі

Карданна пряжа виготовлена з волокон середньої довжини. Вона ворсиста, пухка і недостатньо щільна. Гребінна пряжа створена з довгих волокон, укладених паралельно одне одному. Вона більш гладка, щільна та міцна. Апаратна пряжа виготовляється з коротких волокон. Вона ворсиста і неоднорідна.

Окрім того, є різні різновиди бавовняної пряжі за зовнішнім виглядом та структурою. Наприклад: 

  • Немерсеризована. Максимально природній колір без штучного синтетичного блиску. 
  • Мерсеризована. Блискуча пряжа, що відрізняється підвищеною міцністю, насиченістю кольору. Речі з такої пряжі носяться довше, ніж з матової.
  • Ворсована. Пряжа з невеликим ворсом для зимових речей, тому що її волокна добре утримують тепло. 
  • Меланж. Це пряжа з кольоровими волокнами, причому одну нитку формують кілька ниток різних кольорів. 
  • Вибілена пряжа. Це натуральна непофарбована пряжа після відбілювання.
  • Сувора. А це – взагалі необроблена, невибілена і неочищена пряжа.

 Чи є недоліки у бавовняної пряжі?

Деякі кольори, особливо темніші червоні, сині та чорні, мають тенденцію линяти, що може бути проблемою при пранні або при використанні разом з більш світлими кольорами. Також через те, що бавовна добре тримає вологу, вона дуже важка у вологому стані. Тож речі можуть розтягуватися і провисати. Враховуйте, що бавовна – нееластичний матеріал, що може заважати зберігати рівномірний натяг при в’язанні.

При першому пранні речі з бавовни можуть зменшитися на кілька розмірів. В поєднанні із можливою втратою кольору це створює певні клопоти. Тож потрібно вибирати правильний режим прання. Сушити бавовняний одяг рекомендується на горизонтально поверхні, щоб уникнути розтягнень і провисань. А ще одяг з натуральної бавовни сильно мнеться.

При в’язанні чиста бавовняна пряжа погано тримає резинки, об'ємні і важкі візерунки та інші елементи декору. Це доведеться врахувати ще при плануванні схеми. 

До речі, рекомендуємо завжди пров’язувати зразок та випрати його після цього. Це допоможе з’ясувати, як вестиме себе конкретна бавовняна пряжа.

Коментарі

Поки немає коментарів

Написати коментар